Sjećanje Na Nikolu Šubića Zrinskog

Tradicionalno se u Szigetvaru u Mađarskoj održava Hrvatski dan, gdje se 9.rujna na više lokacija uz bogat kulturni program ove godine obilježava 450.obljetnica veličanstvene Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, uz visoke uzvanike i dužnosnike iz dvije države. U delegaciji iz Hrvatske biti će Gordana Lipšinić, gradonačelnica Ozlja i Ivan Vučić, župan Karlovačke županije

Nikola Šubić Zrinski se 1543. godine oženio u Ozlju Katarinom Frankopanskom, unukom kneza Bernardina i sestrom Stjepana III. Frankopana, iz ozaljske loze. Ovom ženidbom stvoren je i temelj potpisivanja ugovora o nasljeđivanju između ove dvije najvažnije plemićke obitelji u Hrvatskoj. Upravo je slavni sigetski junak Nikola Šubić Zrinski izgradio u sklopu staroga grada palaču Zrinskih koja je ukrašena raznim glagoljičkim natpisima i freskama. To je najimpresivnija građevina u gradu koja i danas oduševljava sve posjetitelje.

Jeste li znali da natpis NICO.COM.ZR 1556. plijeni pažnju brojnih putnika, koji se ciljano ili sasvim slučajno ovdje pred ulazom u Palas zateknu? Kada se uđe u Palas Zrinskih otkriva se umjetnička, sakralna, jezična baština Zrinskih koja je temelj onoga što danas zovemo ozaljski kulturni i književni krug. Arhitektonske mogućnosti same zgrade omogućile su kasnijim vladarima Ozlja da je pretvore u Žitnicu kako je danas zovemo u Ozlju. U Palasu se odvijao život Ozlja i ovih krajeva, o njemu se pričaju priče i legende o njezinim vladarima i vladaricama, a osobito o Katarini Zrinskoj ženi grofa Petra Zrinskog. No u Palasu nije mogao Nikola Šubić Zrinski Sigetski dugo uživati jer su se osvajači Sulejmana Veličanstvenog ubrzano primicali svojoj opsesiji Beču, ali je uvijek bio vezan za njega.