NA PLEPELIĆ DVORU 05.02. PREDSTAVLJEN PROJEKT AUTOHTONE SORTE VINOVE LOZE

U kuriji Plepelić dvor u Vrhovcu, koja je nekad bila u vlasništvu obitelji Zrinskih i Frankopana, od prošle godine darovnicom Ministarstva državne imovine postala je vlasništvo Grada Ozlja, u srijedu 05.02.2020. je održan stručni skup o revitalizaciji autohtonih sorata vinove loze te aktivnostima koje su pripremljene za razvoj lovstva i vinarstva u ozaljskom kraju, kao i novoj namjeni kurije.

Uz voditelja projekta doc.dr.Domagoja Stupića, gosti na predstavljanju bili su dr.sc. Maja Žulj Mihaljević, Zavod za genetiku, oplemenjivanje bilja i biometriku te prof.dr.sc. Darko Preiner, predstojnik zavoda za Vinogradarstvo i vinarstvo

Sa Agronomskog fakulteta Zagreb bili su još i prof.dr.sc. Nikica Šprem, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju, (prodekan za znanstvenu infrastrukturu i pokušališta AF u Zg) prof.dr.sc. Ivan Vnučec, Zavod za specijalno stočarstvo, (prodekan za organizaciju i kvalitetu AF u Zg).

Kronologiju aktivnosti vezanih za Plepelić dvor je predstavila gradonačelnica mr.sc. Gordana Lipšinić, a još su sinoć govorili i predsjednici ozaljskih vinarskih udruga Stjepan Čulig i Lovra Guštin, te Ivan Valčić iz Lovačkog društva Zec Vrhovac, koji su bili i odlični domaćini.

Zahvaljujemo svim partnerima i radujemo se nastavku aktivnosti – prije svega drugoj fazi projekta revitalizacije autohtonih sorata i eksperimentalnom vinogradu, a onda i svim dogovorenim suradnjama i umrežavanjima.