Mjesec Slave Raškaj 2022 – najava

Slava Raškaj je iznimno voljela prirodu i proljeće, što dokazuju njene brojne slike s motivima proljeća u Ozlju. Grad Ozalj tradicionalno u ožujku odaje počast genijalnoj slikarici i ovim programom se ponosno sjeća njenih remek-djela, zajedno s brojnim ljubiteljima umjetnosti, iz svih krajeva. Podsjetimo, u travnju 2019. godine pridružio se kulturnoj Ruti impresionizma, kao prvi grad na ovoj ruti u Hrvatskoj.

U Zavičajnom muzeju Ozalj tako će 05.03. u 18:00 sati biti predstavljene 2 nove slike u bogatom fondu autoričinih djela, a koje posjetitelji mogu pogledati u Stalnom postavu.

Dva vikenda će svi gosti, u stručnoj pratnji vodiča, proći turističku rutu „Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj“. Polazak je u 10:30 sati iz Etno parka Ozalj, a šetnja do Starog grada traje otprilike 3 sata. Tom prigodom će biti predstavljene i nove turističke atrakcije u Ozlju – šetnica uz Kupu i oslikane stepenice kod HE Munjara u okviru projekta Tesla Ozalj Festival, odnosno nove drvene stepenice do OŠ Slava Raškaj.

U centru Ozlja, ispred popularne Humičke svake subote od 9:00 sati bit će predstavljeni rezultati projekta Susret s rijekom – multimedijalni sadržaji (VR naočale, informacijski centar, hologram), uz turističku šetnju i upoznavanje s bioraznolikošću Kupe. Na istom mjestu predstavit će se lokalni proizvođači hrane OPG, uz nastup sastava La Papa iz Zagreba.

U popratnom programu, izdvajamo aktivnosti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ozalj – posebno izdanje kviza 25.3., posvećeno upravo slikarstvu i umjetnosti, te izložbu dječjih radova inspiriranih Slavom Raškaj, otvorenu tijekom cijelog mjeseca. U Društvenom centru Ozalj organizirane su 4 likovne radionice u tehnici akvarel, a u OŠ Slava Raškaj pripremljen je tradicionalno bogat program obilježavanja Dana škole 29.03.

Također, moguće je tijekom ožujka u Zavičajnom muzeju Ozalj pogledati Izložbu slika „Tri kontrasta slikarskoga koda” (autorice Marija Pukec Žigić, Danijela Makoš Repaja, Branka Vrbanić).

Pratite najave na društvenim mrežama Visit Kupa te mrežnoj stranici www.kupa.hr

INFO

Slava Raškaj rođena je u Ozlju 2.siječnja 1877. Iako je rođena gluhonijema, to ju nije spriječilo u stvaranju iznimnih likovnih djela. Njeni akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20.stoljeća („Kruške“, „Lopoči“, „Suncokreti“, „Potočnice“…). Osim u akvarelu, neke radove je izrađivala u tehnici pastela, uglavnom djela s ljudskim motivima i portretima („Portret gluhonijeme djevojčice“…).

Umrla je u Zagrebu 29.ožujka 1906. a njeni posmrtni ostaci nalaze se u cinktoru crkve sv.Vida u Ozlju.

RUTA IMPRESIONIZMA od 2018. godine povezuje mjesta u kojima su živjeli impresionisti 19. i 20 stoljeća – slikari poput Moneta, Renoira, ili Slave Raškaj. Bila su izvori inspiracije – gdje su osnovali brojne umjetničke kolonije i danas se tu nalaze muzeji i kulturni krajolici gdje su izloženi njihovi radovi. Umrežavanje udruge „Eau et Lumiere“ i euroArt grupe od 55 kolonija iz 16 europskih zemalja započelo je sa 12 ruta posvećenih znamenitim francuskim slikarima. Kasnije je okupila sudionike iz Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Slovenije, Italije i Hrvatske.

Ozalj

05.03. (subota)

9:00 – 13:00 @Humička TZP/DC – predstavljanje „Susret s rijekom“ (VR, MIC, hologram)

18:00 @Zavičajni muzej Ozalj – Predstavljanje 2 nove slike Slave Raškaj u fundusu

06.03. (nedjelja)

10:30 Putevima Slave Raškaj – šetnja od Etno parka do Zavičajnog muzeja Ozalj, uz stručno vodstvo (traje cca. 3 sata)

12.03. (subota)

10:30 Putevima Slave Raškaj – šetnja od Etno parka do Zavičajnog muzeja Ozalj, uz stručno vodstvo (traje cca. 3 sata)

+ Stepenice Kupalište/Tesla/šetnica – promocija

9:00 – 13:00 @Humička TZP/DC – predstavljanje „Susret s rijekom” (VR, MIC, hologram)

+ OPG Mili Mali

+ nastup La Papa (Zagreb)

19.03. (subota)

9:00 – 13:00 Humička TZP/DC – predstavljanje „Susret s rijekom“ (VR, MIC, hologram)

26.03. (subota)

9:00 – 13:00 Humička TZP/DC – predstavljanje „Susret s rijekom“ (VR, MIC, hologram)

***

ZAVIÄŒAJNI MUZEJ OZALJ

19.02. – 10.04. Izložba slika „Tri kontrasta slikarskoga koda” (izložba radova: Marija Pukec Žigić, Danijela Makoš Repaja, Branka Vrbanić)

OÅ  SLAVA RAÅ KAJ Ozalj

29.03. Program obilježavanja Dana škole

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA OZALJ

01.03. – 31.03. Izložba dječjih slikarskih radova posvećenih Slavi Raškaj i Ozlju (Suradnja s DV Bukovac, Zagreb)

25.03. 18:00 sati Kviz (pop kultura, opće znanje i likovna umjetnost)

DRUÅ TVENI CENTAR OZALJ

09.03./14.03./23.03./28.03.

od 17:00 – 21:00 sati Likovne radionice (akvarel)