Autohtone sorte Ozaljskog vinogorja

U tjednu između 23-28.6. na 21. Međunarodnom kongresu GiESCO (Group of international Experts for Cooperation on Vitivinicultural Systems) u Thessalonikiju (Grčka) predstavljeni su u vidu postera rezultati istraživanja identifikacije starih i autohtonih sorata vinove loze Ozaljsko-vivodinskog vinogorja.

Podsjetimo, projekt se već treću godinu zaredom provodi u suradnji Agronomskog fakulteta i Grada Ozlja, uz pomoć djelatnika savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede i samih vinogradara. Rezultat projekta je potvrđenih sedam autohtonih sorata poznatih samo na području ovoga vinogorja ali i osamnaest genotipova (pojedinačnih trsova) koje također postoje samo na ovom vinogorju. Potvrđena je i prisutnost nekih rijetkih sorata poput Stare hrvatske beline. Izrazito rijetke sorte Pršljivka i Vingor zasad su potvrđene još samo u Lici a Bilan, Draganela, Teran su sorte područja Kvarnera i Istre.

Indikativno je da su sva ta područja sa Ozaljskim povezana povijesnim i gospodarskim utjecajem Zrinskih i Frankopana pa je i širenje spomenutih sorata možda rezultat povijesnih i gospodarskih prilika toga vremena. Te povijesne hipoteze još valja istražiti a ono što je sigurno je da je sredinom 19. stoljeća na Vivodini postojao „recept“ za proizvodnju vina koje se zvalo „Vivodinska mirisavka“.

Navedeni postupak otkriven je pretraživanjem arhiva Gospodarskog lista, također u sklopu ovog projekta. Tehnologija proizvodnje ovog vina podrazumijeva već zaboravljenu tehnologiju prosušivanja grožđa, a koja je na području čitave Sjeverozapadne Hrvatske oduvijek bila prisutna.

Nadamo se da ćemo u daljnjoj suradnji sa našim vinarima u nadolazećim godinama uspjeti oživjeti ovaj „recept“, oplemeniti ga suvremenim tehnološkim postupcima i pronaći interes među potrošačima za specifičnog vina ozaljskog kraja.