30.04. ŠESTA IZLOŽBA ČIPKE U OZLJU


Šesta izložba čipke u Ozlju obuhvatit će 8 hrvatskih čipkarskih središta, te prezentirati čipke iz Litve, Češke, Slovenije, Crne Gore, Norveške i Kanade. Izložba će biti otvorena 30. travnja 2021. godine na 350. Obljetnicu pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana čime želimo dodatno istaknuti njen kulturni identitet u okviru općeg hrvatskog identiteta.
Danas čipka u Hrvatskoj veže čipkarska središta i doista svi se iskreno raduju kada mogu iz jednog mjesta ići u drugo i prezentirati svoje radove, ali prije svega izmjenjivati svoja iskustva na izložbama i festivalima čipke. Kako bismo to omogućili ove 2021. godine šesta izložba čipke u Ozlju održat će se kao i inače u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Ozalj, ali brojni sadržaji bit će dostupni i online kako bi upravo radi razmjene iskustva i popularizacije čipkarstva doprijeti do što većeg broja ljudi.
Jalba kao kulturno dobro s lokalnim posebnostima, definiranima goegrafskom, kulturološkom te sociološkom komponentom sela Trg, nastoji postati rasprostranjenija kulturna pojava, dok KUD „Ključ iz Trga nastoji održati tradiciju izrade jalbe na ozaljskom području. Kao što ova konstatacija vrijedi za jalbu, vrijedi i za ostale hrvatske čipke i čipkarska središta, ali i ona strana koje ćemo prezentirati na šestoj izložbi čipke u Ozlju.
Za čipkarstvo se može također reći da je bazirano na društvenosti, socijalnom angažmanu, što je nažalost u ovo vrijeme COVID-a svima nedostižno. Tradicija izrade pojedine čipke uglavnom se prenosi s generacije na generaciju usmenom predajom, pričom, podukom. Brojna čipkarska središta su se održala upravo zbog toga što su uglavnom žene, okupljene u manja društva, izrađujući prekrasne čipkarske rukotvorine, održavale i socijalne kontakte sa svojim sumještanima, prijateljicama, a ponekad bi od toga i nešto zaradile. U selima poput Trga čipka, odnosno jalba je bila statusni simbol. Simbol koji je vezao ženu uz njenu obitelj, simbol koji ju je kao udanu ženu u selu stavljao na pijedestal zaštićenosti, ali i opće osude, ukoliko selo radi neke okolnosti, pa čak i trača, tako procijeni.