OZALJSKO-VIVODINSKA VINSKA CESTA

GASTRONOMIJA OZALJSKO-VIVODINSKA VINSKA CESTA
vidikovac na vrhu Lovića oduševit će svakog posjetitelja

Na južnim padinama Žumberačkog gorja uz dolinu Kupe nalazi se Ozaljsko- Vivodinska vinska cesta duga oko 30 km. Suncem okupani obronci Vivodine, Lovića i Vrhovca pružaju idealne uvjete za uzgoj vinove loze te je danas u ovom kraju vinogradima prekriveno oko 80 hektara.

Vivodinski kraj, u kojem se između dubokih dolova, šuma i vinorodnih brežuljaka skriva čak 26 sela i zaselaka, od davnina je poznat po uzgoju vinove loze. Od 70-tak vivodinskih isprava iz razdoblja srednjeg vijeka (1550. – 1776. g.), 32 isprave su kupoprodajni ugovori u kojima Vivodinci prodaju ili daruju vinograde.

Nezaobilazna stanica vinske ceste je i Vrhovac. Zanimljiv je podatak da u Vrhovcu skoro svaka obitelj nosi prezime po zanatu kojim su se nekada bavili (Lončar, Kolar, Bakarić …). Prekrasan krajolik blagih obronaka, obrađenih vinograda s klijetima („hisima“) i malim vikendicama gostoljubivo će dočekati ne samo ljubitelje kvalitetnog vina već i svakog zaljubljenika prirode.

Uz prekrasnu prirodu vinska cesta nudi i gastronomsku ponudu. Posjetitelji vinske ceste mogu uživati u vrhunskim vinima po kojima je cijelo područje nadaleko poznato. Na gospodarstvima koja se nalaze na vinskoj cesti, ljubazni i gostoljubivi domaćini ponudit će vas dobrom kapljicom i domaćom hranom po pristupačnim cijenama. Ovdje možete uživati u vrhunskim bijelim vinima graševini, sauvignonu, rajnskom rizlingu, chardonnayu i žutom muškatu, a od crnih vina preporuča se crni pinot, frankovka, zweigelt i portugizac.

Vinarija Šoštar – Ženska berba Frankovke from Max DM on Vimeo.