Kultura Pavlinski samostan Svetice

PAVLINSKI SAMOSTAN SVETICE
Bogata sakralna baština

vetice nose naziv po tri kapelice posvećene Blaženoj Djevici Mariji, Svetoj Margareti i Svetoj Katarini.

Prvi dio samostana i crkve izgrađen je 1627. godine, kada su bježeći pred Turcima pavlini iz Kamenskog stigli na Svetice. Dovršen je 1660. velikom zaslugom prvog i dugogodišnjeg priora o. Ivana Belostenca, znamenitog leksikografa i pisca. Pod krovom samostana nastajao je veličanstveni tronarječni rječnik Gasophylatium.

S predanošću znanstvenika i s nadahnućem pjesnika Ivan je Belostenec desetljećima prikupljao i u svoju riznicu pohranjivao blago hrvatske jezične raznolikosti.

Od iznimno vrijednog inventara gotičke, kasnije barokizirane crkve, posebice se ističu rukom rezbarene korske klupe. Oltari – glavni i pobočni, propovjedaonica, orgulje, crkveno posuđe i odijela, te kipovi i slike – neprocjenjiva su ostavština poznatih i nepoznatih pavlinskih umjetnika. Dok prolazimo crkvom, privučeni raskošno rezbarenim i svjetlucavim glavnim oltarom, čini nam se da listamo stranice bogato ilustrirane povijesti umjetnosti od sredine 17. do kraja 18. stoljeća.

Tu su najbolja djela ostavili znameniti pavlinski slikari Ivan Ranger i Gabriel Taller. Župa datira od 1779. Filijala župne crkve u Sveticama nalazi se u Svetičkom Hrašću, 5 kilometara daleko od samostana na Sveticama. Ondje je u XVII. podignuta kapela posvećena sv. Ivanu Krstitelju.

Svetice su mjesto godišnjeg obilježavanja mučeničke smrti p. Janeza Strašeka, slovenskog lazarista, koji je kao župnik ubijen 1947. od strane komunista u obližnjoj šumi.

Također, na Sveticama se održavaju mjesečne duhovne obnove za obitelji, manifestacija nazvana „Svetičke subote“.

Svake prve subote u mjesecu, ovdje se održavaju cjelodnevni ekumenski molitveni susreti, a samostan pavlina služi i kao dom za duhovne vježbe, kapaciteta do 50 osoba. Jednom godišnje, u rujnu, organiziran je i Molitveni Sabor za nerođene, koji okupi nekoliko tisuća vjernika. U dvorištu samostana načinjen je i križni put i postaje krunice, te pećina-kapelica Gospe Lurdske.

U samostanskom podrumu postoji kapela Maloga Isusa, gdje se dolaze moliti supružnici željni djece kao i trudnice i samohrane majke. Za njih je nekoliko kilometara od crkve sagrađena i kuća „Srce Marijino“ u kojoj trenutno žive 4 samohrane majke i osmero djece.

ŽUPA BLAŽENE DJEVICE MARIJE (vlč. Marko Glogović)
Adresa: Svetice 5
Telefon: 047/745-378, E-adresa: zupa.svetice@zg-nadbiskupija.hr

Web: https://www.svetice.com/